Leefstijltips voor meer bewegen

door | jul 5, 2020 | Bewegen, Corona, Leefstijl, Mentale gezondheid, Stress

6 Leefstijltips voor gezond bewegen

Leefstijl als medicijn tegen corona

Je zit de laatste tijd misschien meer binnen dan je gewend bent. Maar van dat al dat zitten word je lichaam steeds minder fit. Er kleven behoorlijk wat gezondheidsrisico’s aan te veel zitten. De belangrijkste is dat je weerstand minder wordt. Maar er is meer. Te veel zitten veroorzaakt ook: obesitas, diabetes type 2, darmklachten, hart- en vaatziekten, vermoeide ogen en een lagere mentale weerstand. Tijd om juist nu te zorgen voor meer beweging. Bewegen maakt niet alleen je lichaam gezonder, maar het vermindert je stress en verhoogt je mentale weerbaarheid. De sportscholen zijn gelukkig weer open. Maar als je niet naar een sportschool gaat kun je toch wat doen.

Uit een wetenschappelijke publicatie van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum  is duidelijk gebleken dat leefstijl een belangrijke factor is in het ziekteverloop. Vooral obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten spelen een belangrijke rol. De conclusies van dit onderzoek wijzen uit dat een gezonde leefstijl een positief effect heeft op de ontwikkeling van de ziekte. “Pak je leefstijl aan op alle gebieden”, zegt een van de schrijvers van het rapport. “Eet gezonde voeding, beweeg meer, rook niet, matig met alcohol, ontspan en slaap goed. Dat heeft echt effect. Zoek daarbij hulp van een huisarts of leefstijlcoach.”

Tip 1: Doe het samen op afstand.

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Waarom? Op internet vind je veel informatie over oefeningen die je thuis kunt doen. Maar ja, doe je dat ook? Daarom maak afspraken met je huisgenoten, met vrienden en bekenden, dat je regelmatig oefeningen doet. Doe dat zo concreet mogelijk. Dus: wat, hoelang en wanneer. Als je samen afspraken maakt, motiveer je elkaar en wordt het steeds leuker.

Tip 2: Doe wat je leuk vindt

Eigenlijk staat hier ook: wat vind je niet leuk om te doen. Als je denkt dat bewegen jezelf afpeigeren is en tegen je zin iets doen, dan heb je het mis. Dan zul je er op den duur mee ophouden want de weerstand wordt dan te groot. Onderzoek dus wat jou motiveert. Wat vind je leuk. Het maakt niet uit wat je doet, als het je maar motiveert. Wandelen, fietsen, dansen, yoga, intensieve thuissport…. beweeg met plezier.

Tip 3: Wandel of fiets elke dag een half uur.

Door matig intensief te bewegen stimuleer je de vetverbranding, je bloedsomloop en je spijsvertering. Loop of fiets stevig, zodat je al een beetje begint te zweten. Als je een mooie route kiest, kom je onderweg ook bijzondere dingen tegen. Een idee is om onderweg foto’s te maken en die te delen met vrienden. Je wordt dan nog eens extra gemotiveerd.

Tip 4: Beweeg tweemaal per week intensief

Dit zijn bewegingen waarbij je spieren zich echt moeten inspannen en je hartslag flink omhoog gaat. De bedoeling dat je hiermee je spieren en botten sterker maakt. Daarnaast is het goed dat je lichaam zo nu en dan zich extra moet inspannen. Het hangt natuurlijk af van je leeftijd wat je kunt doen. Download ter inspiratie onze Home Workout. Voor ouderen zijn er goede adviezen bij het kenniscentrum sport en bewegen. Download de beweegposter voor ouderen

Tip 5: Welke excuses heb je om het niet te bewegen?

Dat is geen gemakkelijke maar wel een noodzakelijke tip. Als je niet weet waar je barrières liggen, kun je ze ook niet overwinnen. als je niet weet welke excusses je gebruikt, kun je noot ontdekken hoe leuk het is om er eens echt voor te gaan. Praat daar eens met anderen over.

Tip 6: Vraag om hulp als je dat nodig hebt.

Misschien wel het moeilijkste is om toe te geven dat je er soms alleen niet uitkomt. Het is geen schande dat je niet geleerd hebt om met een crisis als deze om te gaan. Dat is normaal. Vraag hulp als het nodig is en vraag het op tijd. Bij Leef energiek staan we voor je klaar. We geven persoonlijke begeleiding op het gebied van leefstijl, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Bekijk ook eens op onze andere site: BrainMirror.

Leef energiek

Bij Leef energiek kijken we niet naar één aspect maar kijken we naar jou als totaal. We combineren daarbij leefstijl-coaching met mindfulness. Zeker als het gaat om corona is het goed om te letten op een gezond gewicht, voldoende bewegen, gezond eten, maar ook hoe je met een gezonde adem je lichaam voedt. Maar we kijken ook naar je je mentale gezondheid. Het is bekend dat emoties je immuunsysteem beïnvloeden. Door te kijken naar hoe die ongezonde patronen zijn ontstaan, leren we je om weer regie over je eigen gezondheid te krijgen. Bel of mail voor een afspraak.

0 reacties

Pin It on Pinterest

Share This