8 Leefstijltips tegen eenzaamheid
Leefstijl als medicijn tegen corona
Eenzaamheid is volgens sommige artsen bijna net zo dodelijk als roken of ernstig overgewicht. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de hersenen sociale pijn in hetzelfde gebied verwerken als fysieke pijn. Dat heeft direct gevolgen voor onze fysieke gezondheid. Eenzame mensen hebben vaker last van ontstekingen, slapeloosheid en een verzwakt immuunsysteem. Andersom is het ook waar: mensen die fysiek ongezond zijn, voelen zich ook vaker eenzaam. Hoogste tijd om juist nu we door de coronacrisis gedwongen in isolement leven iets te doen om de eenzaamheid te verminderen. Het geven van tips is niet zo gemakkelijk, omdat elk mens op een ander manier leeft. De beleving van eenzaamheid is afhankelijk van leeftijd, woonsituatie, bestaande sociale contacten en je fysieke mogelijkheden.
Tip 1: Vrij keuze of gedwongen isolement
Je beleving van eenzaamheid wordt sterk bepaald door het feit of het gedwongen is, of dat het je eigen vrij keuze is. Als je buitengesloten wordt en dus gedwongen eenzaam bent, voelt dat veel pijnlijker als dat we er zelf voor kiezen. Monniken en nonnen hebben er veel minder last ervan. Ze hebben ervoor gekozen. Niemand heeft ze buitengesloten, ze hebben zichzelf ingesloten. Onze intelligente lock down heeft eigenlijk hetzelfde effect. We worden aangesproken op onze eigen verantwoordelijkheid en vrije keuze in plaats van dat we gedwongen worden door een ander. Die vrijheid maakt ons isolement dragelijker. Sta dus stil bij het feit dat je zelf een keuze hebt en dat je meer in isolement leeft omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid. Dat maakt eenzaamheid dragelijker.
Tip 2: Count your blessings
Kijk niet naar wat je niet hebt, maar naar wat je wel hebt. Als je het gevoel hebt dat je eenzaamheid niet te dragen is, draag het dan samen. Er is altijd iemand met een luisterend oor. Al is maar even 5 minuten terwijl je op straat iemand tegen komt. Natuur met gepaste afstand. Die paar minuten kunnen van grote waarde zijn. Kijk dus vooral naar de mooie momenten. Ben als je iemand ontmoet eerlijk over wat jouw behoefte is en spreek die uit. Kijk iemand aan. Oogcontact is vreselijk belangrijk. Onze ogen zijn de spiegel van de ziel.
Tip 3: Neem initiatief
Besef dat er altijd iets is dat je kunt doen om de situatie beter te maken. Hoe meer jij doet om de situatie te verbeteren hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Met niets doen gebeurt er niets. Vraag jezelf af welke mensen voor jou betekenis hebben. Dat kan een collega zijn, een buurman of -vrouw, iemand die jou in het verleden geraakt heeft. Neem met hen contact op en zeg gewoon hoe fijn je het contact vond. Zoiets zeggen kan wonderen doen. Misschien moet je over en drempel, maar weet dat je het kunt. Zeker, het kost wat tijd en moeite – maar dat is oké. Dat kun je wel.
Tip 4: Beteken iets voor een ander
Verplaats je aandacht eens naar de behoeften van andere mensen. Hoe kun jij aandacht geven aan een ander? Door anderen te helpen sla je twee vliegen in één klap: Je vermindert je eigen eenzaamheid en je maakt mensen blijer. Zo help je elkaar. Door te helpen voel je je nuttig en waardevol, wat goed is voor je zelfvertrouwen.
Kijk wat jouw mogelijkheden zijn om iets voor een ander te betekenen. Iets voor een ander betekenen schept een band en geeft zin aan je leven. Je weet zelf wel wat je fijn vindt om te doen voor een ander. Volg je hart.
Tip 5: Doe nooit iets wat je niet wil
Het ergste wat je kunt doen is tegen je gevoel ingaan. Dus doe nooit iets wat je niet wilt om maar contact te hebben. Het gevolg is dat je alleen maar eenzamer gaat voelen en misschien wel een hekel aan jezelf krijgt. Besef: contact is niet te koop. Als het niet van harte gaat, doe het dan niet.
Tip 6: Isolement is niet wat je bent, maar wat je denkt
Gedachten zijn geen feiten, maar kunnen wel jouw ervaring van de werkelijkheid beïnvloeden. De gedachte aan eenzaamheid is vaak erger dan de eenzaamheid zelf. Die gedachte activeert al je herinneringen en angsten die je hebt ervaren toen je je in de steek gelaten voelde. Als je merkt dat gevoelens van eenzaamheid je blokkeren om verder contact te leggen, besef dan dat het je eigen gedachten zijn die je gedrag beïnvloeden. Niet de feiten. Die gedachten kunnen heel sterk zijn en kunnen de neiging hebben om jou te overtuigen dat ze waar zijn. Stink er niet in. Maar, let op: ga niet in discussie met negatieve gedachten. Je krijgt dan een innerlijke strijd. Erken dat er soms negatieve gedachten zijn. Maar zie ook dat er soms positieve gedachten zijn.
Tip 7: Neem de tijd om je te bezinnen.
Eenzaamheid is iets dat we allemaal hebben. Het hoort bij het leven. Misschien is het juist nu de tijd om eens echt met levensvragen aan de slag te gaan. Een goede manier om dat te doen is om te mediteren. Onderzoek die eenzaamheid. Doe dat stapsgewijs. Zorg eerst voor balans en rust om vandaaruit zonder overspoelt te worden rustig te kijken naar je emoties en je gedachten. Doe het zonder betrokkenheid en tegelijk met nieuwsgierigheid. Tenslotte kun je misschien iets ervaren van wijsheid en compassie.
Tip 8: Vraag om hulp als je dat nodig hebt.
Misschien wel het moeilijkste is om toe te geven dat je er soms alleen niet uitkomt. Het is geen schande dat je niet geleerd hebt om met een crisis als deze om te gaan. Dat is normaal. Vraag hulp als het nodig is en vraag het op tijd. Bij Leef energiek staan we voor je klaar. We geven persoonlijke begeleiding op het gebied van leefstijl, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Bij ook eens op onze andere site: BrainMirror.
Leef energiek
Bij Leef energiek kijken we niet naar één aspect maar kijken we naar jou als totaal. We combineren daarbij leefstijl-coaching met mindfulness. Zeker als het gaat om corona is het goed om te letten op een gezond gewicht, voldoende bewegen, gezond eten, maar ook hoe je met een gezonde adem je lichaam voedt. Maar we kijken ook naar je je mentale gezondheid. Het is bekend dat emoties je immuunsysteem beïnvloeden. Door te kijken naar hoe die ongezonde patronen zijn ontstaan, leren we je om weer regie over je eigen gezondheid te krijgen. Bel of mail voor een afspraak.
0 reacties