Leefstijl als medicijn tegen corona

door | mei 15, 2020 | Corona, Leefstijl

Inmiddels is duidelijk dat een gezonde leefstijl het beste medicijn is tegen het coronavirus. Juist bij Corona geldt, voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk gelden daarbij de voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, zelfquarantaine bij de minste of geringste klachten. Maar er is meer. De kans dat de ziekte dramatisch uit de hand loopt is het kleinst bij mensen die gezond zijn. Gezond eten, voldoende slaap, rust in je hoofd. Belangrijke aspecten om je lijf en je geest weerbaar te maken. Daarover zijn zowel de reguliere en alternatieve artsen en therapeuten het eens. Zij roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit-zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel. Leefstijl als medicijn!

Uit een wetenschappelijke publicatie van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum is duidelijk gebleken dat leefstijl een belangrijke factor is in het ziekte verloop. Vooral obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten spelen een belangrijke rol. De conclusies van dit onderzoek wijzen uit dat een gezonde leefstijl een positief effect heeft op de ontwikkeling van de ziekte. “Pak je leefstijl aan op alle gebieden”, zegt een van de schrijvers van het rapport. “Eet gezonde voeding, beweeg meer, rook niet, matig met alcohol, ontspan en slaap goed. Dat heeft echt effect. Zoek daarbij hulp van een huisarts of leefstijlcoach.”

Een gezonde leefstijl is wat iedereen wil, maar wat is dat en hoe doe je dat. Hoe kom je van je buikje af? Hoe stop je met slechte gewoontes. Hoe stop je met roken, en te veel alcohol gebruik? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ongezonde patronen die je jaren hebt opgebouwd verander je niet zomaar. Leefstijl-coaching kan daarbij helpen. Niet voor niets is er de laatste jaren meer aandacht voor preventieve gezondheidszorg en zijn er mogelijkheden om leefstijl-coaching vergoed te krijgen. Juist nu blijkt dat een leefstijl het beste medicijn is tegen een ziekte als corona, is dat voor jou een kans.

Om je wat op weg te helpen geef ik de komende weken in een aantal blogs wat informatie over wat een gezonde leefstijl is en hoe je die kunt realiseren. Ik doe dat aan de hand van vier richtlijnen. In mijn coaching help ik je om je bewust te worden van wat jij kunt doen. In een serie blogs bespreek ik een gezonde leefstijl aan de hand van een aantal aandachtspunten:

  • Omgaan met stress
  • Gezonde voeding
  • Gezond bewegen
  • Isolement en eenzaamheid
  • Gezonde adem

Bij Leef energiek kijken we niet naar één aspect maar kijken we naar jou als totaal. We combineren daarbij leefstijl-coaching met mindfulness. Zeker als het gaat om corona is het goed om te letten op een gezond gewicht, voldoende bewegen, gezond eten, maar ook hoe je met een gezonde adem je lichaam voedt. Maar we kijken ook naar je je mentale gezondheid. Het is bekend dat emoties je immuunsysteem beïnvloeden. Door te kijken naar hoe die ongezonde patronen zijn ontstaan, leren we je om weer regie over je eigen gezondheid te krijgen. Bel of mail voor een afspraak.

0 reacties

Pin It on Pinterest

Share This